فهرست مطالب

مجله پژوهش و فناوری محیط زیست
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهران پارسا*، مریم پازوکی، حسن هویدی صفحات 1-11

    افزایش شهرنشینی و استفاده از سوخت میزان نیاز به سوخت های فسیلی را به شکل چشم گیری افزایش داده است. این موضوع با تولید میزان بالایی آلودگی برای محیط زیست و در خطر قرار گرفتن آن و کاهش منابع سوخت های طبیعی همراه است. از این رو استفاده از سوخت های تجدید پذیر و پاک الزامی به نظر می رسد. ماکروجلبک ها در حال حاضر برای مصارف مختلف صنعتی و غذایی کشت در مناطق مختلف جهان کشت می شوند. ماکروجلبکها با توجه به میزان بالای ترکیباتی مانند کرببوهیدرات، لیپید و پروتئین می توانند منبعی مناسبی برای تولید سوخت می باشند. روش های مختلف بیوتکنولوژی برای تولید انرژی از ماکروجلبک وجود دارد. این روش ها به دو دسته کلی فرایندهای بیوشیمیایی مانند: تخمیر، و هضم بیهوازی و فرایندهای ترموشیمیایی مانند: سوزاندن، پیرولیز و مایع سازی هیدروترمال تقسیم بندی میشوند. در این روش ها بسته به نوع روش ترکیبات گازی، مایع و جامد ارزشمندی تولید می شوند که کاربردهای فراوانی دارند. در حال حاضر تحقیقات زیادی بر روی ماکروجلبک ها صورت گرفته است، در این تحقیق مروری بر روش ها و مطالعات صورت گرفته برروی تولید انرژی از گونه های مختلف ماکروجلبک خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: ماکروجلبک، زیست توده، انرژی های تجدیدپذیر
  • مریم پناهنده*، مهدی عاشورنیا، میرمسلم رهبرهاشمی، هادی مدبری صفحات 12-18

    این بررسی با هدف مقایسه محتوای دو سم پرکاربرد در استان گیلان برای افزایش محصولات کشاورزی به ویژه برنج در آب مصرفی ساکنان گیلان زمین در فصل بهار انجام گرفته است. بدین منظور 20 حلقه چاه در روستاهای گیلان برای بررسی انتخاب گردید. فرایند استخراج با روش مایع و با فاز N-هگزان- دی کلرومتان (1:1) برای بررسی مورد استفاده قرار گرفت. محصول استخراج جهت اندازه گیری به دستگاه کروماتوگرافی گازی با آشکارساز گیرانداز الکترون (GC-ECD) تزریق شد. فرایند نمونه برداری و اندازه گیری انجام شد. اندازه گیری کمی با روش استاندارد خارجی صورت پذیرفت. بررسی های انجام شده موید این موضوع بودند که در فصل مورد بررسی مطالعه محتوای سموم هینوزان و بوتاکلر از حدود استاندارد و مجاز بیشتر نمی باشند ولی به دلیل قابلیت سمیت و اثر آنها در طولانی مدت بر موجودات مصرف کننده به ویژه انسان باید پایش مداوم از مقدار آنها در آب قابل مصرف ساکنین انجام گیرد.

    کلیدواژگان: هینوزان، بوتاکلر، کروماتوگرافی گازی، آب
  • فاطمه قنبری*، زینب بازارگرد، بتول صدیقی پور صفحات 19-23

    پسماند بیمارستانی بخشی از مواد زائد جامد شهری را تشکیل می دهند که از نظر بهداشتی بسیار حائز اهمیت است به نحوی که در زمره ی مواد زائد خطرناک قرار می گیرند. یکی از منابع تولید پسماندهای بیمارستانی، خانه های بهداشت می باشند که به جهت وجود مواد عفونی و بیماری زا در آن ها، از اهمیت بسیاری برخوردار است. هدف این مطالعه بررسی وضعیت پسماندهای پزشکی خانه های بهداشت شهرستان رشت و آگاهی از میزان تولید و نحوه ی مدیریت آن ها می باشد. این مطالعه ی توصیفی در 12 خانه ی بهداشت موجود در دو دهستان بخش مرکزی شهرستان رشت انجام شد. روش بررسی براساس آنالیز فیزیکی پسماندهای بهداشتی و تکمیل پرسشنامه جهت آگاهی از نحوه مدیریت پسماندهای تولیده بوده است. میزان کل پسماند سالیانه ی تولیدی در خانه های بهداشت نامبرده 3/274 کیلوگرم می باشد. سهم تولید پسماند شبه خانگی و پسماند عفونی و برنده به ترتیب برابر با 75 و 25 درصد می باشد. نتایج حاصل از تکمیل پرسشنامه ها ضعف سیستم مدیریت پسماندهای بهداشتی را در خانه های بهداشت روستاهای شهرستان رشت نشان می دهد. بررسی نتایج این مطالعه بیان می کند که میزان پسماندهای تولیدی در خانه های بهداشت مورد مطالعه بسیار اندک بوده و تفاوت معناداری را با نتایج حاصل از مطالعات انجام شده در بیمارستان ها و مراکز درمانی شهری آشکار می کند. علی رغم میزان ناچیز پسماندهای عفونی و برنده در منطقه، نحوه نادرست برخورد و عدم مدیریت پسماندها در تفکیک، ذخیره سازی و دفع آن ها باعث ایجاد اثرات منفی بالقوه بر روی افراد و اجزای محیط دفع خواهد شد.

    کلیدواژگان: پسماند عفونی، خانه بهداشت روستایی، مدیریت پسماند، رشت
  • ساجده مدنی *، مکرم روانبخش، مریم پناهنده صفحات 25-33

    امروزه با توجه به افزایش فعالیت های بشر، تاثیرات مخرب آن بر محیط زیست به منطقه خاصی از جهان محدود نمی شود. از جمله این تاثیرگذاری های ویرانگر ورود گونه های گیاهی غیربومی به نقاط مختلف جهان بوده است که در طول 200 سال اخیر با گسترش کشاورزی، افزایش مبادله های کالا، افزایش فعالیت های بشر و همچنین ویرانگری روزافزون محیط زیست، روند افزایشی داشته است. گرچه تنها شمار محدودی از گونه های غیربومی می توانند به گونه مهاجم تبدیل شوند ولی تاثیرات منفی این گونه ها بر جامعه های طبیعی و زراعی، سلامت انسان و دام و تغییر ویژگی های اکوسیستم چنان زیاد است که روند تحقیقات در این رابطه پیوسته در حال گسترش است. یکی از این آسیب ها که بویژه در سال های اخیر مورد توجه بسیاری قرار گرفته است، مسئله ورود گونه های گیاهی غیربومی (مهاجم) به اکوسیستم های طبیعی می باشد، البته تمام گونه های غیربومی زیان بار نیستند. گاهی گونه های غیربومی به خوبی جذب اکوسیستم شده و موقعیتی مثل گونه های بومی پیدا می کنند. اما گونه های مهاجم گونه هایی هستند که بومی اکوسیستم نیستند و ورود آنها باعث وارد آمدن ضررهای اقتصادی، محیط زیستی و یا ضررهای مربوط به سلامت انسان می شود. در این مطالعه به ارزیابی ریسک اکولوژیک گیاهان مهاجم پرداخته و راهکارهای مناسب برای کنترل ورود و کاهش ریسک ارائه خواهد شد.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، گیاه مهاجم، اکولوژیک
  • شمیم مقدمی، نیلوفر عابدین زاده*، مریم حقیقی خمامی صفحات 35-44

    ارزیابی ریسک زیست محیطی گامی فراتر از ارزیابی بوده و در آن علاوه بر بررسی و تحلیل جنبه های مختلف ریسک، ضمن شناخت کامل از محیط زیست منطقه تحت اثر، میزان حساسیت محیط زیست متاثر و همچنین ارزشهای خاص زیست محیطی منطقه نیز در تجزیه و تحلیل و ارزیابی ریسک منطقه در نظر گرفته میشود. جهت انجام این مطالعه ابتدا با استفاده از بازدید میدانی فعالیت هایی که منجر به بروز ریسک در عملیات ساخت اسکله بندر کاسپین شده ، شناسایی و بهمنظور استخراج ریسک های حایز اهمیت از پرسشنامه متخصصان (دلفی) استفاده گردید. درنهایت از بین ریسک های شناسایی شده 10 ریسک محیط زیستی جهت الویت بندی انتخاب گردید. پس از شناسایی ریسک ها شاخصهای احتمال وقوع، شدت ریسک و حساسیت محیط پذیرنده به عنوان معیارهای الویت بندی ریسک انتخاب گردید. جهت تعیین احتمال وقوع ریسک از روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار 2000 ECPRO، جهت تعیین نمرات شدت ریسک از راهنماهای روش تحلیل مقدماتی خطرات و جهت تعیین مقادیر مربوط به حساسیت از متون رفرنس استفاده گردید. پس از تعیین شاخصها از نرم افزار تاپسیس جهت الویتبندی ریسک ها استفاده گردید. نتایج الویتبندی ریسکهای مورد مطالعه نشان داد بیشترین میزان ریسک مربوط به افزایش کدورت، تغییر شکل بستر وآلودگی آب به ترتیب با اوزان 938/0، 898/0 و 662/0 ناشی از مهمترین فعالیت های آمادهسازی اسکله شامل عملیات لایروبی و حفاری بستر دریا میباشد که میتواند اختلاط و آشفتگی بستر، معلق شدن رسوبات و در پی آن کاهش نور و مرگ و میر موجودات در کوتاه مدت و تغییر باتیمتری بستر دریا، فرسایش ساحل، نفوذ شوری و تغییر ذخایر شیلاتی در دراز مدت را ایجاد کند.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، ارزیابی ریسک محیط زیستی، اسکله بندر کاسپین، AHP، TOPSIS
  • محمد یزدی*، حدیث شوکتی، شمیم مقدمی صفحات 45-49

    انعقاد و لخته سازی یکی از مهمترین و کاربردی ترین روش های تصفیه آب و فاضلاب می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی کارایی منعقد کننده های سولفات آلومینیوم، کلرور فریک، پلی آلومینیوم و پلی فریک سولفات در حذف کدورت از آب آشامیدنی صورت پذیرفت. در فرایند انعقاد- لخته سازی ته نشینی، بوسیله آزمایش جار مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. در این پژوهش بررسی و مطالعه تاثیر ماده منعقد کننده پلی فریک سولفات بر حذف کدورت آب (بالا-پایین) و حذف کل کربن آلی موجود در آب (TOC) بوده است. برای این منظور آب شهر تهران برای مطالعه موردی انتخاب شد. قسمت عمده کدورت در آبهای سطحی از فرسایش مواد کلوئیدی نظیر خاک رس، لای خرده سنگها و اکسیدهای فلزی از خاک حاصل می باشد. رشته های گیاهی و میکروارگانیسم ها نیز در افزایش کدورت نقش دارند . گند زدایی آبهای کدر به علت خواص جذبی برخی از کلوئیدها و نیز با توجه به این که جامدات ممکن است سبب حفاظت از میکروارگانیسم ها در برابر مواد گند زدا شوند عملی مشکل به شمار میرود TOC . مقدار کل کربن آلی را به ما نشان می دهد. بنابراین شاخص بسیار خوبی برای تخمین مواد آلی می باشد. براساس نتایج بدست آمده این ماده در مقایسه با دیگر منعقد کنندهای مورد آزمایش، دارای عملکرد بهتری از نظر راندمان حذف کدورت، درصد حذف کربن آلی داشته و در محدوده وسیعتری ازpH عمکرد مناسب دارد.

    کلیدواژگان: انعقاد و لخته سازی، منعقد کننده، آزمایش جار، کربن آلی، حذف کدورت
|
  • Mehran Parsa*, Maryam Pazoki, Hassan Hoveidi Pages 1-11

    Energy consumption has significantly increased beside of urbanization growth. It may go up so fast that it results in environmental Issues and greater natural resource depletions. Therefore, the use of renewable and clean fuel is considered necessary. Currently, macro-algae are cultivated in various regions of the world for various industrial and food usages. Macro-algae are known as a specific resource of alternative for energy production due to their biochemical properties such as high level of carbohydrate, lipid and protein. Various biotechnology methods have been developed for energy producing from macro-algae which are divided into two categories: 1) biochemical processes (fermentation, digestion) and 2) thermochemical processes (incineration, pyrolysis, and hydrothermal liquefaction). Depending on the type of methods, the product are categorized under different phases such as solid, liquid and gas. In this study, we will review the methods and studies on the energy production of different species of macroalgae.

    Keywords: macroalgae, biomass, renewable energy
  • Maryam Panahande*, Mehdi Ashournia, Mirmoslem Rahbar Hashemi, Hadi Modabberi Pages 12-18

    The aim of this study was to compare the content of two commonly used poisons in Guilan province in order to increase the crops, especially rice, in water used by residents of Gilan in spring. For this purpose, 20 wells were selected in the villages of Guilan. The extraction process was carried out using liquid and N-hexane-dichloromethane (1: 1) phases for analysis. The extraction product was injected into a gas chromatograph with an electron capture detector (GC-ECD) for measurement. The sampling and measurement process was carried out. Quantitative measurements were carried out using external standard methods. The studies carried out confirmed that in the study chapter, the study of the content of Hinosan and Butachlor pesticides is not more than standard and more acceptable, but due to their toxicity and their long-term effects on creatures Consumers, especially humans, it be used continuous monitoring of their amount in water by residents.

    Keywords: Hinosan, Butachlor, gas chromatography, water
  • Fatemeh Ghanbari*, Zeynab Bazargard Zare, Batoul Sedighipour Pages 19-23

    Medical waste is a part of municipal solid waste which is classified as hazardous solid waste. One of the sources of medical waste is rural healthcare centers that are prominent because of having infectious waste. This research aims to study of medical waste in rural healthcare center, the quantity of waste and the method of waste management.This study was done in two countries of Rasht. The method was according to physical analysis and questionnaires.Total amount of medical waste in studied area is 274.3 kg/year. The amount of semi-household waste and medical waste are 75 and 25 percent, respectively. The result of questionnaires indicates lack of solid waste management system in rural healthcare centers of Rasht.The results reveal that the amount of medical waste in studied district is low. This amount is a great deal less than the amount of municipal hospital waste in other research. Although the amount of medical waste is negligible, lack of management system for medical waste separation, storage and disposal will cause undesirable impact on human and their environment.

    Keywords: infectious waste, rural medical care center, solid waste management, Rasht
  • Sajede Madani*, Mokarram Ravanbakhsh, Maryam Panahandeh Pages 25-33

    Due to the increase in human activities, the destructive impact on the environment is not limited to a particular region of the world. Including the destructive impacts are entering non-native plant species around the world that during the 200 years ago with the spread of agriculture, increase the exchange of goods, increased human activities as well as increasing environmental destruction, it's increasing. Although only a limited number of non-native species can be invasive, the negative effects of these species on natural and crop communities, human and animal health, and the changing ecosystem characteristics are so high that the research process is constantly expanding in this regard.
    One of the damages, which has received considerable attention in recent years, is the problem of the introduction of non-native (invasive) plant species into natural ecosystems, but not all non-native species are harmful. Sometimes non-native species are well absorbed by the ecosystem and positioned like native species. But invasive species are species that are not native ecosystems, and their entry causes economic, environmental or human health damage. In this study, the ecological risk assessment of aggressive plants will be provided and suitable strategies for controlling entry and risk reduction will be presented.

    Keywords: risk assessment, invasive plant, ecologic
  • Shamim Moghadamy, Niloofar Abedinzadeh*, Maryam Haghighi Pages 35-44

    Environmental risk assessment is a further step of environmental impact assessment and analyze different aspects of risk, while understanding the Environmental impact zone, the environmental sensitivity of the area affected by special environmental values as well as analysis and risk assessment district is considered. To accomplish this study first by using of field investigation the activities which leads to risk in construction of Caspian port water front were identified and in order to extract the significant risks the specialists questioner (Delphi) was used. Finally among the identified risks, 10 environmental risks were chosen for prioritizing.After identifying the risks, indicators such as probability, severity of risk and the sensibility of the environment were selected as prioritizing criteria. AHP method and ECPRO 2000 software, for determining the risk probability, for determination the severity of risk scores and the reference texts for determining the values of sensitivity were applied. After determining the indicators, the TOPSIS software was used to risk prioritizing. The results of prioritizing studied risk showed that the highest risk is related to increased turbidity, deformation of substrate and water pollution are with weights 0.938, 0.898 and 0.662 respectively.

    Keywords: prioritizing, Environmental risk assessment, Caspian Port, AHP, TOPSIS
  • Mohammad Yazdi*, Hadis Shokati, Shamim Moghadami Pages 45-49

    Water treatment, according to its substantial role in life and also environmental topics, has a great importance. generally speaking, different methods are utilized in water and wastewater treatment such as: sedimentation, filtration and biologic treatment methods. One of the most important methods applied in water and wastewater treatment is coagulation of suspended solid contents of water using coagulants. Coagulants are divided into non-organic (mineral). synthetic organic and non-synthetic organic groups. In this research, efficiency of non-organic (mineral) coagulants including Ferric chloror, Aluminum phosphate, Poly Aluminum chloride & Polly Ferric Sulphate, in coagulation – flocculation process was studied and compared using a Jar test system. It should be mentioned that for the first time in Iran, Polly Ferric Sulphate was tested during research. According to reported results, this coagulation, compared with other coagulants, indicates better performance in conception, heavier flock’s production higher sedimentation velocity, turbidity removal efficiency, organic carbon removal percent and its good performance in a wider range of temperature and pH. Moreover, because of Ferric base, it does not face with common problems of Aluminum based materials.

    Keywords: Coagulation, flocculation, Coagulant, Jar Test, Organic carbon, Remove turbidity